Farligt att avbryta samarbeten med israeliska universitet och forskare.

https://www.facebook.com/share/p/8c81kDfDf1RAHt1e/

Om den svenska nationaliteten stått i skottgluggen för koranbränningar, barnarov och så vidare är det nu den israeliska, säger Abdelhamid.

se:

https://www.google.com/amp/s/www.timesofisrael.com/israeli-researchers-see-major-drop-in-international-cooperation-since-october-7/amp/

Studerande på tältsemester på sitt campus för nu fram att det är en mänsklig rättighet att få besluta att Sveriges universitet och högskolor ska avsluta alla samarbeten med israeliska universitet.

Det bör betonas att israeliska universitet inte är homogena: Israel är inte ett homogent land. Där bor människor från hela världen och de ursprungliga judar som invandrade till Israel efter andra världskriget lär vara kraftigt decimerade. Judar som upplevt nazisternas fasor i Europa eller suttit på ”deathrow” i koncentrationslägerna – omedelbar gasning (som författaren Edith Egers mamma eller förlängd, genom att arbeta som slavar tills de knäade och kanske dog, genom svält, umbäranden och skador eller genom tortyr eller ett skott för pannan – allt detta vittnar Edith Eger om – som Talbart.blog tidigare skrivit om) judar som bär stigmatisering och förföljelse genom tiderna som en akilleshäl. Nu ställer universitetselever judar och palestinier emot varandra och ser inte skogen för träden när de jämställer israeler med judar. Istället för att se att judar och palestinier är ett semitiskt folk och att de behöver försonas med varandra, inte drivas ännu längre ifrån varandra och sin mänsklighet genom bland annat ”söndra och härska tekniker” och åberopande av ”civil olydnad” för att på så sätt maskera eller förklä sitt hat mot judar: judar som tillsammans med palestinier och länder som Marocko och Förenade Arabemiraten och Indonesien kämpat för att skapa stabil fred i Mellanöstern. Sedan ska sägas att bland alla nationaliter och etniciteter finns det rötägg, men de är oftast inte i majoritet utan utgör oftast en bråkdel av befolkningen.

Varför vänds inte protesterna mot krig – och alla krig i världen och svälten i Sudan exempelvis- frågar sig Abdelhamid. Och var finns ”talet” om strukturer nu? Även Israel och Mellanöstern dras med föråldrade strukturer från kolonialtiden och av ”småpåvar” som försöker hänga kvar i sina ”härskarringar”. Se också på Spanien, hur turism kan bryta ned ett land och införa nya vanor och rutiner som kan visa sig vara förödande i långa loppet. Spionage är också ett hot, särskilt för ett litet och kosmopolitiska land som Israel.

Vidare har många israeliska kvinnor, och australiska, engelska, svenska, finska och så vidare ställt upp mot pengar på giftermål med kurder för att de ska få asyl inom Brittiska samhället och Europa. Det här har både Abdelhamid och jag hört, bland annat från Andrea Shaw som gästade Stockholm och Sverige i början av 1990-talet. Hon berättade för Hamid att det var m å n g a australienska som mot en stor summa pengargifte sig med mer eller mindre statslösa kurder för?att de skulle få asyl. Det här var när kriget mor kurderna?rasade som värst, gasningen i Halabja och så vidare, säger Hamid och påpekar att vid tiden för Palmemordet fanns det redan kurder eftersom de anklagades för mordet på Olof Palme först, men sedan (efter att kurdspåret lagts ner) skickades in på mentalsjukhuset Ulleråker eller sattes i kommunarrest i Uppsala. Hamid har också hört att Malmö, i alla fall i inofficiellt skulle vara en kommunarrest och menar att ”Yarden” pekar i den riktningen och har också träffat en medarbetare på BLt som sedan började jobba på tidningen Land, och som antydde något liknande då han hade en släkting som var fängelsedirektör i Malmö.

Israel har varit eth land som frambringar forskare som Anthony Antonofsky och hans ”KASAM” – en sammanhängande teori om vårt behov av bland annat sammanhang och mening och att uppleva att vi kan påverka saker och ting, exempelvis på arbetsplatsen eller i skolan. Att ens röst hörs och tas till vara, hur lågmäld den är. Stöta i basuner eller använda sig av satellittelefoner, som författaren Åsne Seierstad (Segerstad?) på reportage- och fältstudieresa i Afghanistan är ett alltför vanligt knep, säger Abdelhamid: ett obstruktivt och odemokratiskt sätt att störa ordningen på.

Ska nu KASAM-teorin upphöra att undervisas om i Sverige vid universitet och högskolor? frågar sig Hamid. Har man tänkt på konsekvenserna? Kommer alla böcker av judar allmänt och av israeler specifikt att ta omvägar om Sverige? Tänk om judiska organisationer bojkottar världen, hypotetiskt, om vi inte längre får gå på Hirschsprungska museet, exempelvis, utan det har bara för tillträde för judar, säger Hamid.

Vi kan inte längre lyssna på poddar med judiska tänkare, inte längre ta del av Daniel Stern och hans spädbarnsforsning, inte lyssna på Esther Perels dåliga, men kittlande råd och så vidare. Är verkligen så stora antintellektuella krafter i rullning i Sverige?

Ska vi tillbaka till eugenik och rasbiologi, den forskning som första hälften av 1900-talet genererade?

Tillbaka till våra arbetarrötter?

Det senare är kanske inte så dumt, menar Hamid. Att kunna sin Vilhelm Moberg, sin Moa Martinson, sin Harry Martinson, Dagerman med flera. Att se hur de strävade mot horisonten, mot nya utblickar och nya fästen för de stjärnor som de så länge drömt och månat om. Är allt det förbi?

Den inre rymden.

Hamid påpekar också, så att vi inte anklagas för att vara färgblinda eller ansiktsblinda, att det finns många etniciteter i Afrika som är judar, som i Ethiopien, Kenya och Eritrea. Israel har många invånare med väldigt stark pigmentering och svarta amerikaner turister även Israel; de har råd att ta sig fram i världen, om den aspekten förbigått någon, säger Abdelhamid och påminner om skarorna av japanska och kinesiska turister som är synliga då och då.

Jag har berättat för Hamid om mordet på en svensk tjej i Högsbo som gift sig med en kinesisk man som studerade vid Chalmers. De fick barn men enligt dokumentären träffade hon även hans kamrat och sedan började hon studera vid Chalmers. Hon ville inte, i likhet med de flesta av oss, vara kedjan vid spisen. Sonen försöker i dokumentären ta reda på vem mördaren är samtidigt som han vill få kontakt med pappan. Han är säker på att det inte är pappan, numera en välbeställd affärsman i Kina, som mördat hans mamma. Hamid tror också att det varit andra krafter vid rodret än sonens pappa. Mordet måste ha utförts av någon som tjänat på det; som tjänat på att slå itu familjen, menar Hamid och försöka tillskansa sig pengar på något sätt: tjäna pengar på andras olycka.

Slutligen berör vi fallet Mordechai Vananu. Det finns alltid forskare i världen som riskerar ”liv och lem” för att föra ut banbrytande forskning som gagnar mänskligheten och får den att ta ”precaution” och inte styra mot avgrunden som Susan Sontage och hennes unga medspelare i ”Thelma och Louise”, säger Abdelhamid. ”Temla”, ja det känner jag igen från Ture Sventon. Den figuren var bland 8annat på bovjakt i Egypten i spåren av Aghata Christie, berättar Hamid.

Michel Houllebecq writes, according to Abdelhamid:

Votre Papa ne va pas rester longtemps avec nous, vous savez…dit-elle, plus bienveillante que jamais. Vous voyez la medecinchef lundi, c’est ca? Paul confirma.”IL EST en coma stade 2, presque stade 1; ils vont certainement essayer de trouver une place (lugargo?) en EVC- EPR.”C’est quoi, EVC-EPR?

”EVC c’est l’etat (state of mind, sinnestillstånd) vegetatif chronique, celui de votre papa en ce moment : pas de relations, pas d’ interactions avec le monde (avskärmad från verkligheten). EPR c’est l’etat pauci-relationnel, quand le malade commence a reagir un petit peu , a avoir de mouvement volontaires, en general en commence par les yeux. J’ai travaille dans un service EVC-EPR pedant p: plusieurs annees, j’aimais ca, en general c’est dirigerar des gens bien, qui pregnant le temps de s’interesser a chaque patient. Ici on ne peut pason est dans les urgences, puss les reanimations, les malades ne restent pas longtemps, ce n’est pas possible de les connaitre. Je suis sure que votre papa un quelgu’un d’interessant.

Hirschsprungs samling.

Kurderna – hela världens angelägenhet och inte bara Sveriges…

(s.184-185)

Abdelhamid and I are thinking of all the stateless protesterar in the tent att Gustav Adolfs torg a few years ago. Where are you now? I was declaring myself a jew (and have started the process to convert) and had small bottles of sherbet with me from the invandrarbutik at Folkvisegatan, Brunnsbo. Where are you know? Why are you so silent? Was it just a theatrical show you put on at the square for about two weeks? Some wondered what a yerk they had in front if them, but one mind fully ”embraced” me and I could feel his seriousness in reasoning and willingness to dialogen, Hamid said. I was at the tent also with Maria F Johansson and Abdelhamid and I finally went back one of the last dags and brought with us a GP and showed the telephonenumber to Gp:s political chief: Adam Cwejman who is intressed in politics and how it expresses itself in todays society. I have no idea if these young man travelled back to the Middle East or to the Gaza City to partake in the bestialic and inhuman attack on israeli youth and elders, many of them peaceactivists and friends with palestinians? I have not the means to travel myself to Israel but one day i will see you on the barricades again, Hamid said, and your visages will be shown demasked for what you are, and I cannot but agree, because hiding behind civilians and causing death and marauding in the foorsteps of the progrom is despiccable. Give up yourself to Allah and go to the nearest mosque and repent and regret and confess before more havoc and destruction befalls the earth in the name of ignorance. Imam Mahmoud Khalfi is an excellent imam in all ways, situated at the Södermalm Grande Mosque, says Hamid. You can also reach Hamid and repent and regret and confess via FB and ”messenger” – but first, Hamid says, release the kidnapped and at least save them before they die and you at least start, ”den ringa begynnelsen” to ackumulate good karma for having at least so much of insight into your heart and mind, according to Ven. K. C. AYANG RINPOCHE, Kadgyupa Monastery, Bylakuppe, Karnaka State, India and Hamid says that his best disciple lives in Infri Siddi and is amazig de Marocko.

Abdelhamid ben Ali-Fetsi, mobile 0722-786012 – en del av er kan/knows detta numret sedan tidigare. Abdelhamid föreslår också diamant.salihu@svt.se

Margot Wallström är visserligen en kändis, och kan turerna både inom FN och EU, men Abdelhamid och jag har träffat henne i Turkiet och åtnjuter högsta förtroende för henne i den svåra balansgång mellan konflikterande intressen, som hon oftast tvingas till. Familjen Ismet Olevic känner Margot Wallström sedan Nykropa- och Karlstad-tiden.

Its not easy today with interception and surveillance from all kinds of sources and cybercommunities of over 5000 members or millions. There are both statecontrolled and private and illegal surveillance, says Hamid. Not at least from Iceland where American bases long ago was established, Hamid stresses as part of the ”Cold war”- strategi or ”Atlantic Treaty”.

Källa, tips och länkar:

Michel Houellebecq.2024. An’eantir. Flammarion.

https://www.svd.se/a/aw9wXd/17-ar-gammalt-mordarende-uppskjutet-igen

https://www.expressen.se/gt/krim/veronica-lins-sons-vadjan–till-pappan-efter-mordet/

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Mordechai_Vanunu

https://www.gp.se/nyheter/goteborg/ny-dokumentar-om-olosta-mordet-pa-veronica-lin.1538c32b-ae6e-42ad-8908-035f12d63c63

IPCRI – Israel/Palestine: Creative Regional Initiatives

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1084199/

https://www.gp.se/nyheter/goteborg/staden-delar-ut-straffavgift-till-sig-sjalv-efter-palestiniernas-talt-pa-gustaf-adolfs-torg-.56f2baba-5aa0-45dd-b9f6-50b2086960af

Ännu en tältstrejk nu påbörjad i Göteborg – den iranska strejkgruppen ”Hör vår röst”

Publicerat av

talbart.blog

Jag heter Helena Lindbom (Helena Maria). Jag är femtiotalist, skriver "from the margins" och är intresserad av psykisk hälsa och välbefinnande. Att jag lever med en diagnos spär på intresset. Min övertygelse är att inte bara den individuella hälsan är viktig, utan hela samhällets. Det finns mycket mer att göra på det folkhälsofrämjande området på olika plan. Som främjande av samtal, dialog och förmedlande av hopp: Att det alltid finns ljus i tunneln. Det går att komma ut på andra sidan hur omöjligt det än känns eller verkar. Jag samarbetar med Elisabeth Punzi, Mostafa Hosseini och Abdelhamid ben Ali-Fetsi & Ismet Olevic. Eventuellt förtjänst på bilder och inlägg ska oavkortat gå till Hesham Bahari och hans översättningsarbete och hans medhjälpare Abdelhamid (se ovan) och Bouazza Laouchine.

Lämna en kommentar