Hirschsprungs samling.

Det finns en stram, men ändå vilsam skönhet över Hirschsprungs museum på Stockholmsgade, inte så långt från Dag Hammarskjölds Alle och Olof Palmes gade. Huvudutställningen handlar om Marie Kroyer och hennes inspirerade måleri som avstannade något efter bröllopsresan och hemkomsten till de husliga plikter.

Dethar alltid varit lite speciellt att åka till Köpenhamn och gå och se konst. Framförallt möta det expressionistiska måleriet som i Per Kirkebys målningar. Louisiana var i många årtionden ett vallfartsmål tills jag åkte till Nivågaards museum (som Åsa Moberg gjort mig uppmärksam på i och med ett intervjuprogram med henne som sändes på SVT) och jag för första gången fick möta ”dansk guldålder” och arbetarkonstnärer som L. A. Ring. Det var underbart att få möta L A Ring igen på Hirschsprungs museum, i form av några målningar av honom som ingick i den visade samlingen. Det värmer hjärtat att även han tillhört den skara av unga och lovande danska konstnärer som familjen Hirschsprung understött och hjälpt fram.

talbart.blog

Jag tror att ett steg i kampen mot antisemitismen är att värdera det judiska kulturella arv, som finns bland oss, högre. ( Och givetvis de andra nationella minoriteternas och olika etniska gruppers et cetera.) Men vi bör heller inte glömma dem, som likt familjen Hirschsprung, som valt att göra något så ”antielitistiskt” att dela med sig av sin bildning och sitt kulturella kapital så att säga, så att alla i det danska samhället som vill, och museibesökare från hela världen, kan få del av konstupplevelser än i dag på Hirschsprungs museum. Påminna sig, inte minst när bildning i vid bemärkelse står på undantag; som när skolorna och folkbiblioteken drabbas av nedskärningar. Hirschsprungska samlingen utgör ett viktigt stycke dansk konsthistoria, särskilt just gällande danska guldåldern. Samlingen donerades till danska staten 1902.

På Wikipedia läser jag att Abraham Marcus Hirschsprung (1793-1871) av tysk-judisk börd flyttade till Danmark och 1826 öppnade en tobaksfabrik i en del av den anrika byggnad som än idag hyser hotel d’Angleterre. De två bröderna Heinrich och Bernhard kunde utöka och expandera familjeföretaget och flyttade då till Tordenskjolds gade, som en del av ”kampanjen” Wirtschafts wunder”,(se källa nedan.)

Det som började i liten skala, blev ett stort och blomstrande företag, specialiserade på cigarrer.

Det mesta om familjen Hirschsprung står att läsa på olika hemsidor, främst Hirschsprungska samlingens egen, sök gärna där.

Källa, tips och länkar:

https://en.wikipedia.org/wiki/Wirtschaftswunder

https://www.hirschsprung.dk/historie/familien-hirschsprung

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Hirschsprung_family_portrait

https://en.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Hirschsprung

https://www.hirschsprung.dk/en/history/art-and-tobacco

https://link.springer.com/book/10.1057/9781403976864

https://www.aftonbladet.se/ledare

https://www.gp.se/ledare/till-forsvar-for-biblioteket.1854e226-4697-4fff-a7b2-995b4d34420a

[Hämtad: 24-03-06]

Publicerat av

talbart.blog

Jag heter Helena Lindbom (Helena Maria). Jag är femtiotalist, skriver "from the margins" och är intresserad av psykisk hälsa och välbefinnande. Att jag lever med en diagnos spär på intresset. Min övertygelse är att inte bara den individuella hälsan är viktig, utan hela samhällets. Det finns mycket mer att göra på det folkhälsofrämjande området på olika plan. Som främjande av samtal, dialog och förmedlande av hopp: Att det alltid finns ljus i tunneln. Det går att komma ut på andra sidan hur omöjligt det än känns. .Eventuellt förtjänst på bilder och inlägg ska oavkortat gå till Hesham Bahari och hans översättningsarbete.

Lämna en kommentar